Kivivilla eli vuorivilla

Kivivilla eli puhallusvuorivilla on palamaton puhallusvilla, ja sen tähden sitä voidaan myös käyttää haasteellisissa paloluokitelluissa rakenteissa. Puhallusvuorivillan uusiokäyttö on myös saneerauksen tai rakennuksen purkamisen yhteydessä mahdollista, sillä se ei sisällä ongelmallisia palonesto- tms. kemikaaleja.

Kivivilla eli vuorivilla valmistetaan pääasiassa emäksisistä kivilajeista kiviainesta sulattamalla ja sitten kuiduttamalla. Sulatetun kiviaineksen kuidutus tapahtuu keskipakovoiman avulla. Eko-Expertin kehittämä Softwool on kestävän kehityksen puhallusvilla. Se on uusiokäyttö-menetelmällä kehitetty ympäristöystävällinen tuote, joka vastaa lambda-arvoltaan selluvillaa. Softwool puhallusvilla valmistetaan vuorivillan valmistuksesta saatavista sekä elementtitehtailta tulevista sivutuotteista. Softwool kivivillan lambda-arvo eli lämmönjohtavuusarvo normaalinen (l – n) on 0,039 W/m²K.

Kivivillaa valmistetaan puhallusvillan lisäksi myös mm. seuraavina tuotetyyppeinä:

  • pehmeä mineraalivillamatto
  • kovahko levyvilla
  • kankaalla tai kalvopinnoitteella päällystettyjä mineraalivillalevyjä akustointitarkoitukseen
  • muotoon puristettuja kovahkoja villaeristeitä esim. ilmastointiputkien ympäröintiin

Kivivilla on lämpö- ja äänieristeenä käytettävä rakennusmateriaali. Kivivilla kuten lasivillakin kuuluu mineraalivilloihin. Kivivillan etuina ovat sen palamattomuus ja lahoamattomuus. Lisäksi se on lähes painumaton eristemateriaali.