Puhallusvillan valmistus

Suomessa markkinoilla olevat puhallusvillat jaetaan mineraali- ja puukuitueristeisiin. Mineraalivillat jakaantuvat kivi- ja lasivilloihin.

Puukuitueristeet tunnetaan ehkä paremmin selluvillana, joka oli markkinointinimenä hyvin yleisesti kun tuotteen valmistusta Suomessa aloitettiin.

Mineraalipuhallusvillat valmistetaan Suomessa pääasiassa muun mineraalivillan sivutuotteista, leikkauskaistoista, rikkoontuneista pakkauksista jne. Suomeen myös tuodaan hiukan kivivillaa sekä lasivillaa.

Eko-Expert valmistaa valmistaa uusiotuotteena kivi- ja lasipuhallusvillaa, hyödyntäen teollisuudelta saamiaan ylimääräisiä villaeriä. Mineraalipuhallusvilla valmistetaan kuiduttamalla villalevyt tai –matot sopivan kokoiseksi partikkeleiksi, jotka sitten pakataan tiukkaan pakkaukseen. Mitään muita aineita ei villaan lisätä tässä valmistusvaiheessa.

Puukuitu- eli selluvilla valmistetaan keräyspaperista, joka pääasiassa on sanomalehtipaperia.

Paperi murskataan hienojakoiseksi massaksi ja siihen lisätään boorihappoa ja booraksia yhteensä noin 20 paino-%:a. Tällä hidastetaan paperimurskan palamista ja homehtumista. Valmis tuote pakataan kuten mineraalivillat ja näin nämä tuotteet ovat valmiita toimitettavaksi puhallusvilla urakoitsijoille.

Suomen markkinoilla on mm. seuraavia tuotemerkkejä: Softwool kivivilla, Rockwool, Paroc, Termex, Ekovilla, Softwool lasivilla, Isover, Guardian jne.